Czasem można odpowiedzieć, że wystarczy czyścić systematycznie, aby nie borykać się z różnego rodzaju trudnościami, przepaleniami, plamami. Nie zawsze sprawa jest taka prosta, a na sklepowych półkach znaleźć można szereg produktów do mycia piekarników czy też usuwania tłuszczu oraz czyszczenia szyb. I choć może są one skuteczne, to jednak ilość drażniących środków niekoniecznie będzie dla nas zdrowa. Warto więc sięgnąć po sprawdzone sposoby, wykorzystać naturalne składniki i przede wszystkim pamiętać o tym, że opłaca się sprzątać regularnie.
- Sprawdzone sposoby na czyszczenie piekarnika
- Wykorzystaj parę wodną
Sprawdzone sposoby na czyszczenie piekarnika
Choć nie zawsze mamy czas na regularną pielęgnację urządzeń w kuchni, to warto poświęcić im uwagę, szczególnie że jest kilka sprawdzonych sposobów, które pozwolą szybko wyczyścić piekarnik. Czasem świetnie poradzi sobie para wodna i odrobina octu, a czasem niezbędne będzie czyszczenie piekarnika folią aluminiową, które świetnie sprawdza się w przypadku poważnych przypaleń. Oczywiście są na rynku piekarniki z programem samooczyszczenia za pomocą wysokiej temperatury lub pary wodnej, co znacząco może ułatwiać sprzątanie.
Oczywiście wśród domowych sposobów na sprzątanie na pierwszym miejscu jest ocet. Poza tym że jest on skuteczny, to także będzie bezpieczny dla środowiska i dla ludzi. Ocet rewelacyjnie sprawdza się w systematycznej pielęgnacji, jak i wtedy, kiedy trzeba poradzić sobie z większymi zabrudzeniami. Wystarczy wymieszać go z wodą w proporcjach 50:50. Następnie taką substancją trzeba spryskać wnętrze piekarnika, pozostawić na kilka minut i następnie przetrzeć wilgotną ściereczkę. W ten sposób można wyczyścić wnętrze, blachy, a także szybę. W przypadku dużych zabrudzeń takie zabiegi mogą wymagać więcej pracy.
Wykorzystaj parę wodną
Niektórzy stosują do czyszczenia piekarnika parę wodną. W przypadku dużych zabrudzeń ten etap można potraktować jako przygotowawczy, ponieważ doskonale rozmiękczy plamy i zabrudzenia. Niektóre urządzenia mają opcje czyszczenia parowego. W innym wypadku wystarczy włożyć do piekarnika nagrzanego do około 140-150°C naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Jeśli dodamy świeżej cytryny, wówczas pozbędziemy się także nieprzyjemnych zapachów.
Do czyszczenia większych zabrudzeń można z powodzeniem zastosować sodę oczyszczoną. Przypalenia wystarczy posypać proszkiem oraz zwilżyć wodą, a taką papkę po prostu zostawić na dwie godziny. Następne całość przeciera się ściereczką namoczoną w wodzie i occie. Można również wykorzystać sól. Posypuje się nią plamy wewnątrz urządzenia. Potem rozgrzewa tak, by sól zbrązowiała. Gdy piekarnik ostygnie, całość należy zetrzeć i umyć gąbką z wodą.