Porady

Wybieramy idealny piekarnik elektryczny

Wybieramy idealny piekarnik elektryczny

Pachnące ciasto, soczysty kurczak, zapiekane warzywa, pizza z owocami morza… Brzmi smakowicie, prawda? Aby skosztować tych wszystkich przysmaków, nie musisz iść do restauracji. Możesz przygotować je samodzielnie, w domu. Do tego niezbędny jest nowoczesny piekarnik. Taki, który idealnie upiecze twoje specjały, niczego nie przypali i w dodatku jest energooszczędny. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszy piekarnik do twojej kuchni. 

1. Piekarnik elektryczny do zabudowy

2. Piekarniki kompaktowe

3. Czyszczenie piekarnika

Piekarnik elektryczny do zabudowy

Piekarnik elektryczny jest nieco droższy w eksploatacji, niż piekarnik gazowy. Ma jednak o wiele więcej nowoczesnych funkcji. Wybór właściwego piekarnika zależy od kilku czynników. Po pierwsze, zwróć uwagę na wielkość twojej kuchni, a także swoją kondycję fizyczną. Piekarnik elektryczny można ustawić na wyższym poziomie, tak, aby korzystając z niego nie trzeba było się schylać. Młodzi i sprawni użytkownicy, którym schylanie się nie sprawia kłopotu, mogą ustawić piekarnik na podłodze. Innym ważnym aspektem jest twój tryb życia. Powiedzenie „upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu” nabrało teraz dosłownego znaczenia. Na rynku istnieją bowiem piekarniki dwu lub nawet trzypoziomowe. Można w nich przygotować kilka potraw naraz. Wybierając rodzaj piekarnika, zwróć tez uwagę na jego funkcjonalność i wszechstronność działania. Piekarnik elektryczny parowy, nie tylko upiecze twoje danie, ale także rozmrozi mięso i ugotuje rybę i warzywa na parze. Odgrzeje też kolację, dla domowników, którzy późno kończą pracę. Nowoczesne modele piekarników wyposażone są w sterowanie elektroniczne. Bez problemu zaprogramujemy czas rozpoczęcia i zakończenia pieczenia, co sprawi, że nie grozi nam przypalenie potrawy. Ciekawym rozwiązaniem jest automatyczne otwieranie drzwi oraz chowane pokrętła regulacji temperatury. W niektórych modelach możliwe jest także zdalne sterowanie smartfonem. Aby nie ulec poparzeniu, warto zainwestować w piekarnik, którego jedną z funkcji jest chłodzenie obudowy i tzw. zimne drzwi. Piekarniki elektryczne z termoobiegiem zapewniają mniejsze zużycie energii. 

Piekarniki kompaktowe

Jeśli twoja kuchnia jest niewielka, a ty sam chcesz zaoszczędzić czas i energię przy przyrządzaniu posiłków, postaw na piekarnik kompaktowy. Jedną z jego najważniejszych zalet są niewielkie rozmiary. Przyciski i pokrętła na froncie piekarnika, pozwalają na dokładne zaprogramowanie jego pracy. Modele kompaktowe maja również funkcję mikrofali, przez co czasem mylone są z kuchenkami mikrofalowymi. Prawda jest jednak taka, że mają o wiele więcej funkcji. Można w nich piec, podgrzewać i gotować na parze. Termoobieg zapewnia równomierne pieczenie, bez konieczności obracania potrawy. Mają również wbudowane programy automatyczne, więc ich obsługa jest wyjątkowo łatwa. Wnętrze piekarnika jest oczywiście mniej pojemne, niż tradycyjnej maszyny. Jednak tutaj także jest możliwe pieczenie wielopoziomowe. Automatyczne wyłączanie, to funkcje, które posiadają wszystkie nowoczesne piekarniki. Wersję kompaktową można ustawić na 90 minut.

Czyszczenie piekarnika

Wydawałoby się, że nie ma bardziej uciążliwego zajęcia niż czyszczenie piekarnika z przypalonego tłuszczu. Jednak nowoczesne piekarniki posiadają wkłady katalityczne dotykowe. System ten uruchamia się po osiągnięciu temperatury 250 stopni, wiec urządzenie czyści się właściwie samo. W czyszczeniu urządzenia pomaga też powłoka absorbująca tłuszcz, lub pyrolityczny system czyszczenia. Nie bez znaczenia jest tez typ prowadnic, do umieszczania blach, lub rusztów. Prowadnice teleskopowe po lekkim pociągnięciu, delikatnie wysuwają się, zapobiegając wylaniu się zawartości blachy.  

Similar Posts