Stworzenie efektownej i funkcjonalnej kuchni to niełatwe zadanie. Sytuacja komplikuje się jeszcze bardziej, gdy pomieszczenie przeznaczone do przygotowywania posiłków jest niewielkie. Urządzenie małej kuchni wymaga kreatywności i zastosowania odpowiednich akcesoriów.
Optymalne zagospodarowanie przestrzeni
Najważniejszym elementem wyposażenia każdej kuchni są meble. Zastosowanie otwieranych szafek w niewielkim pomieszczeniu jest całkowicie niepraktyczne. W takim przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzą się przesuwne drzwiczki lub meble wyposażone w system żaluzji. W sprzedaży dostępne są również szafki kuchenne, w których zastosowano sprytny i funkcjonalny system wysuwanych lub obrotowych półek. Ciekawym rozwiązaniem sprawdzającym się w niewielkim pomieszczeniu są kosze na drzwiczki. Montowane na haczykach umożliwiają wygodne przechowywanie mąki, cukru, czy też przypraw i optymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni. Przygotowywanie posiłków to proces, który wymaga pewnej strefy roboczej. Jak uzyskać ją w niewielkiej kuchni? Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie wysuwanego blatu, który będzie rozkładany podczas gotowania i składany po zakończeniu pracy. Jeżeli kuchnia ma być również miejscem spożywania posiłków, przyda się składany stolik pomocniczy zamocowany do ściany.
Akcesoria przeznaczone do małej kuchni
W małej kuchni znakomicie sprawdzają się akcesoria przeznaczone do takich pomieszczeń. Jednym z nich jest kuchenka elektryczna jednopalnikowa. To wolnostojące urządzenie wyróżniające się estetycznym wyglądem i niewielkimi gabarytami. Tego rodzaju sprzęt umieszcza się na blacie podczas gotowania, a po zakończeniu pracy chowa do szafki. Dzięki niemu ilość wolnej przestrzeni na blacie jest zdecydowanie większa niż w przypadku stosowania tradycyjnych kuchenek montowanych na stałe. Kolejnymi akcesoriami kuchennymi przeznaczonymi do małych pomieszczeń są relingi oraz listwy magnetyczne. Powieszenie sprzętów kuchennych na relingach lub przytwierdzenie do magnesów to praktyczne rozwiązanie, które pozwala maksymalnie wykorzystać przestrzeń pomiędzy szafkami stojącymi i wiszącymi. Narzędzia kuchenne nie zagracają szafek, a dodatkowo są zawsze pod ręką. Aby utrzymać porządek w niewielkiej kuchni, warto zdecydować się na różnego rodzaju organizery, takie jak ścienny uchwyt na wino, czy też pojemniki na produkty sypkie. Pojemniki ułożone jeden na drugim wyglądają estetycznie i pozwalają oszczędzać miejsce. W niewielkiej kuchni każdy centymetr jest na wagę złota. Aby maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń, trzeba wykazać się kreatywnością i korzystać z gotowych patentów oraz rozwiązań.