W ostatnich latach znacząco wzrosło zainteresowanie instalacjami grzewczymi, których cechą charakterystyczną jest niemal bezobsługowe działanie. Nie bez znaczenia jest także aspekt ekonomiczny i ekologiczny nowoczesnych metod ogrzewania pomieszczeń. Wszystkie te cechy łączą w sobie nowoczesne kotły na biomasę. Zapewniają wygodne użytkowanie, ponieważ uruchamiają się automatycznie, a odpowiednia ilość opału trafia do paleniska za pomocą podajnika. W kotłach na biomasę, jak sama nazwa wskazuje, wykorzystuje się paliwo pochodzenia naturalnego, powstałe z produktów i pozostałości z produkcji rolnej, leśnej i powiązanych gałęzi przemysłu. Z odpadów drzewnych, trzciny i słomy produkuje się pellet. Gotowy produkt sprzedawany jest w wygodnych workach o wadze 15 kg. Należy jednak zauważyć, że na rynku dostępnych jest wiele rodzaju pelletu, dlatego zakup nie powinien być przypadkowy. Zatem na co zwrócić uwagę w przypadku pelletu?
Zakup prosto od producenta
Na polskim rynku funkcjonują składy opału, które oferują klientom kilka rodzajów paliwa. Jakość oferowanego opału może być różna, a klient nie zawsze ma wgląd w informacje dotyczące przebiegu procesu produkcyjnego pelletu. Może zdarzyć się tak, że opał nie spełni wymogów jakościowych i zamiast zapewnić wygodne, ekonomiczne ogrzewanie, stanie się przyczyną dodatkowych wydatków.
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest zakup pelletu prosto od producenta. Nie należy się obawiać, że w ten sposób nie złożymy zamówienia na mniejszą ilość pelletu. Przeciwnie – dzisiejsi producenci sprzedają opał zarówno w ilościach hurtowych (na paletach), jak i w pojedynczych workach. Kupując pellet od producenta, możemy zapoznać się z in formacjami dotyczącymi przebiegu procesu produkcji, wiemy, czy i jakie substancje zostały w tym procesie użyte. Najlepiej, jeśli producent używa własnego surowca, czyli np. prowadzi również tartak. Powinien również zapewniać, że w procesie produkcji nie stosuje kleju, lepiszczy, ani żadnych materiałów drewnopodobnych. O tym, czy jego słowa nie mijają się z prawdą, można przekonać się, kupując 1 lub 2 worki pelletu do testów.
Na co zwrócić uwagę w przypadku pelletu?
Otwierając worek z pelletem, nie powinniśmy czuć chemicznego zapachu. Dobry opał w procesie spalania również nie wytwarza nieprzyjemniej woni, przeciwnie – pachnie palonym drewnem. Oprócz zapachu należy zwrócić uwagę na wygląd granulatu. Duża ilość popiołu w worku nie świadczy najlepiej o jakości pelletu. Granulki nie powinny być pokruszone, a stosunkowo zwarte i gładkie. Zwracamy uwagę na to, czy są jednakowej wielkości. Istotny jest również jednolita barwa – wyróżniające się drobinki w innym odcieniu mogą sugerować, że do odpadów drzewnych dodano materiały drewnopodobne.