Porady

Kokilki – małe, niepozorne naczynia, które powinny zagościć w każdej kuchni!

Kokilki - małe, niepozorne naczynia, które powinny zagościć w każdej kuchni!

Każdy z pewnością kojarzy owoce pod kruszonką czy francuski creme brulee – desery, które z reguły podaje się w niewielkich rozmiarów naczyniach. Fachowo nazywa się je kokilkami i posiadają one w kuchni wiele zastosowań. Choć wyglądają bardzo niepozornie, mogą okazać się bardzo pomocne w przygotowywaniu różnego typu dań oraz deserów.

Czym są kokilki i jakie jest ich zastosowanie w kuchni?

Kokilki to niewielkich rozmiarów naczynia żaroodporne, w których można przygotowywać dania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zwykle mają one pojemność od 50 do 250 ml, co stanowi idealną wręcz porcję dla jednej osoby. Kokilki pozwalają tym samym zredukować liczbę naczyń, jakich używamy w kuchni – dania i desery w nich przygotowywane mogą trafić bezpośrednio na stół. Dzięki temu możemy zaoszczędzić sporo czasu, stresu (towarzyszy nam on podczas przekładania dań z naczynia do naczynia, tak aby zachowały one swoją formę i kształt), a także wody, potrzebnej do umycia kolejnych naczyń. W kokilkach można przygotowywać zarówno dania wytrawne, jak i różnego rodzaju desery. Idealnie sprawdzają się na imprezach, gdy chcemy zaserwować gościom potrawy, które będą nie tylko smaczne, ale również zaskoczą swoim wyglądem. Kokilek można też używać na co dzień, przygotowując w nich dania w piekarniku czy w mikrofalówce oraz przechowując pozostałości w lodówce.

Do czego wykorzystać kokilki w kuchni?

Niewielkie naczynia, jakimi są kokilki, można wykorzystać w kuchni na kilka sposobów. Z jednej strony przygotujemy w nich dania obiadowe bądź kolacyjne, z drugiej strony mogą one posłużyć do wypiekania czy serwowania różnego typu deserów. Dania wytrawne, jakie można przygotować za pomocą kokilek, to na przykład:

– makaron penne w sosie pomidorowym,
– zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym,
– muffiny na ostro,
– jajka w koszulkach.

Tymczasem na słodko przygotujemy w kokilkach:

– babeczki,
– desery na bazie ciasta francuskiego,
– owoce pod kruszonką,
– creme brulee,
– deser tiramisu.

Oczywiście, kokilki można wykorzystać w kuchni także na inne sposoby, co często praktykują doświadczeni kucharze.

Jakie kokilki wybrać?

Różnego typu kokilki dostępne są w sklepie internetowym Recucina, pozostaje jednak pytanie, które dokładnie wybrać? Otóż warto posiadać w swojej kuchni zarówno większe, jak i mniejsze naczynia – w pierwszych zwykle serwuje się dania obiadowe, w drugich desery. Jeśli zamierzamy podać potrawy w kokilkach na przyjęciu, musimy dobrać ich ilość do liczby zaproszonych gości. Kokilki można zakupić w zestawie lub na sztuki, w zależności od własnych potrzeb.

Similar Posts