Urządzając domową kuchnię, warto zadbać o to, aby znalazła się tam co najmniej jedna dobra patelnia. Poszczególne naczynia tego typu różnić mogą się od siebie zarówno średnicą, jak i materiałem, z którego zostały wykonane. Jaka patelnia jest najlepsza do smażenia? Oto kilka praktycznych wskazówek na ten temat.
Dobra patelnia ceramiczna
W znaczącej części polskich kuchni znaleźć można patelnie ceramiczne (np. patelnie ceramiczne z tadar.pl). Trudno się temu dziwić — mają one całe mnóstwo zalet. Tego typu najlepsze patelnie posiadają gładką nieprzywierającą powłokę, która jest odporna na zarysowania i zadrapania. Pozwalają one na smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu, co czyni z nich doskonałe rozwiązanie dla miłośników zdrowych, niskokalorycznych potraw. Do atutów patelni ceramicznych zaliczyć można także równomierne rozprowadzanie ciepła po powierzchni, brak reakcji z przyrządzanymi na nich potrawami oraz fakt, że są one przyjazne zarówno dla naszego zdrowia, jak i środowiska naturalnego. Sprawia to, że przez wiele osób są one uznawane za najzdrowsze patelnie. To jednak nie koniec ich atutów. Naczynia te są również lekkie, a co za tym idzie — łatwe w przenoszeniu. Cechują się one także odpornością na wysokie temperatury, dzięki czemu bez obaw można umieszczać je w piekarniku. Ceramiczne patelnie są także łatwe w utrzymaniu w czystości. Nie sposób nie wspomnieć tutaj również o ich przystępnej cenie.
Jaką patelnię wybrać? Teflonową!
Jaka patelnia najlepiej sprawdzi się wśród osób będących na diecie? Patelnie teflonowe będą w tym przypadku idealnym rozwiązaniem. Pozwalają one bowiem na smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Co więcej, posiadają nieprzywierającą powłokę i szybko się nagrzewają. Takie patelnie są również lekkie, co ułatwia ich przenoszenie. Teflon jest także materiałem niezwykle higienicznym. Sprawia to, że wykonane z niego patelnie charakteryzują się łatwością w utrzymaniu w czystości. Do tego celu w zupełności wystarczający będzie papierowy ręcznik. Uwaga! Podczas gotowania na patelni teflonowej korzystać należy z drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych. W przeciwnym wypadku naczynie może ulec trwałemu uszkodzeniu. Takich patelni używać można na różnego rodzaju kuchenkach, w tym indukcyjnych.
Jaka patelnia najlepsza do piekarnika? Żeliwna!
Jaką patelnię warto kupić? Jeżeli szukacie trwałego, wytrzymałego naczynia, które posłuży Wam przez długi czas, postawcie na patelnię żeliwną. Naczynia tego typu są odporne zarówno na zarysowania, jak i uszkodzenia. Do ich produkcji wykorzystywane są naturalne, bezpieczne dla zdrowia materiały. Żeliwne patelnie równomiernie się nagrzewają i na długi czas utrzymują wysoką temperaturę przyrządzanych na nich potraw. Oprócz tego, bez obaw można używać ich w piekarniku, na przykład robiąc zapiekankę. Nie nadają się one natomiast do mycia w zmywarce.
Jaką patelnię również warto kupić? Emaliowaną!
Jaką wybrać patelnię? Kolejna propozycja to model emaliowany. Naczynia tego typu dostępne są w 2 wersjach. Do wyboru mamy patelnie, które warstwą emalii pokryte są jedynie z zewnątrz oraz takie, gdzie znajduje się ona również po wewnętrznej stronie naczynia. Jakie są ich główne atuty? Zaliczyć można do nich między innymi gładką oraz higieniczną powłokę. Patelnie emaliowane nie chłoną zapachów smażonych na nich potraw oraz używanych do ich czyszczenia detergentów. To naczynia w pełni bezpieczne zarówno dla małych dzieci, jak i osób starszych oraz alergików. Są one również łatwe w czyszczeniu i odporne na rdzewienie. Z czasem na ich powierzchni pojawia się patyna, która pełni funkcję dodatkowej warstwy zabezpieczającej.
Jaką patelnię kupić? Bogaty wybór wysokiej jakości naczyń tego typu oferuje sklep internetowy https://www.tadar.pl.
Jaka patelnia jest najlepsza? Jaka patelnia jest najzdrowsza? Jaką patelnię wybrać na indukcję? Trudno w jednoznaczny sposób odpowiedzieć na tego typu pytania. Najważniejsze, aby wykonana była ona z wysokiej jakości materiałów i umożliwiała szybkie, bezpieczne, wygodne gotowanie.