Przetwory owocowe nierozerwalnie wiążą się ze wspomnieniem wakacji na wsi u rodziny lub w agroturystyce. To właśnie tam jest najłatwiejszy dostęp do skarbów natury, które wystarczy zerwać z drzewa i zajadać się cały dzień. Letnie owoce to wspaniały składnik ciast lub dodatek do lodów. Warto jednak pomyśleć o przedłużeniu przyjemności i włożyć nieco wysiłku w przygotowanie przetworów. Wybieramy dziś kilka ponadczasowych przepisów, które obowiązkowo musi znać każdy miłośnik jedzenia.
Poznaj sprawdzone przepisy na przetwory owocowe
Dżemy owocowe są najpyszniejsze na świecie. Z tym stwierdzeniem trudno dyskutować. Można jedynie spierać się, który smak jest najlepszy. Latem warto zrobić zapasy czereśni i wiśni, a następnie rzucić je na patelnię i włożyć do słoików na przetwory. Trzeba jednak wcześniej użyć drylownicy, aby pozbyć się pestek. Wiśnie nadają przetworom kwaskowy posmak, a czereśnie są nieco słodsze. Te owoce doskonale nadają się także na aromatyczny kompot. Wówczas należy sięgnąć po większe słoiki na przetwory, które mają pojemność ponad 500 mililitrów.
Równie smaczne są dżemy i konfitury z truskawek. W tym przypadku wystarczy umyć owoce, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze cząstki. Niektórzy dodają do dżemu truskawkowego odrobiny masła i skrapiają sokiem z cytryny, aby uzyskać idealny kolor. Ciekawym pomysłem jest dodanie do garnka obranych mandarynek, które przełamują truskawkowy smak.
Świetnym składnikiem przetworów są również śliwki, które nadają się nie tylko do ciast. Najlepiej użyć owoców zebranych w końcowych dniach lata. Warto rozważyć dodanie odrobiny cynamonu i wanilii. Tak przygotowana mieszanka wypełni słoiki na przetwory, które można otworzyć zimą, aby powidłami śliwkowymi wzbogacić smak mięs lub świątecznego piernika.
Warzywne przetwory świetne jako dodatek do obiadu
Nie samym słodkim jedzeniem człowiek żyje. Przed pysznym deserem należy zjeść pełnowartościowy obiad. Świetnym dodatkiem do mięs mogą być warzywne przetwory. Klasyką tego gatunku są oczywiście ogórki, które królują na polskim stole także wieczorem, gdzie spełniają swoją pyszną powinność jako przekąska do alkoholu. Równie dobrym pomysłem jest pokrojenie w plastry cukinii i wzbogacenie jej cebulą oraz papryką. Taka sałatka zamknięta w słoiku na przetwory jest naprawdę smaczną propozycją.
A skoro już wspomniane zostały słoiki na przetwory, ich wybór też nie może być przypadkowy. Warto zaopatrzyć się w kilka zestawów o zróżnicowanej wielkości. Dzięki temu można być zawsze przygotowanym do stworzenia pysznych przetworów owocowych lub warzywnych. To produkty wielorazowego użytku, ale należy co jakiś czas kupić nowe egzemplarze, aby zachować elementarne zasady higieny. Mniejsze warianty można równie dobrze traktować jako słoiki na przyprawy, kawę lub herbatę. Za sprawą dobrze zakręconej zawleczki sypkie produkty nie tracą swojego wspaniałego aromatu. Zachęcamy zatem do kulinarnych eksperymentów i wypróbowania w praktyce kilku podanych pomysłów na przetwory.
Szeroki asortyment wyposażenia kuchni znajdziesz na: https://www.pieknowdomu.pl/wyposazenie-kuchni.html